Zvyky spojované s českou svatbou

Zvyky spojované s českou svatbou

Zvyky spojované s tradiční českou svatbou uvidíte dnes spíš ojediněle, jako zpestření svatebního obřadu. Pravý význam starodávných tradic se vytrácí.

Pravá česká svatba naplněná zvyky a pověrami se už nevidí ani na venkově. Znáte vůbec tradiční prvky českých svateb?

Dnešní svatba obvykle zahrnuje rozbíjení talířů, házení kytice nevěstou či přenesení nevěsty ženichem přes práh. Tradic ovšem existuje nespočet, a jestliže se chystáte uspořádat svatbu v českém duchu, můžete ji obohatit některými dalšími prvky, které naši předkové pečlivě dodržovali a věřili v jejich magickou sílu.

V tomto článku se budeme věnovat tradicím známým, tak těm téměř zapomenutým.

Základní zvyky spojované s tradiční českou svatbou

Ženich a nevěsta se vzájemně krmí polévkou při svatební hostině nebo společně krájejí dort. Symbolizuje to nejen vzájemné propojení, ale jelikož má při krájení dortu ženich ruku položenou na ruce nevěsty držící nůž, znamená to také skutečnost, že ženich bude své ženě pomáhat a chránit ji. Dort by měli ochutnat všichni svatebčané, jinak to prý přinese do manželství smůlu.

Přenášení nevěsty ženichem přes práh značí nový začátek a společnou domácnost i společný život.

Nezadané dívky chytají kytici, kterou nevěsta hodí za záda. Dívka, která ji chytí, se údajně do roka také vdá.

Zvyk se praktikuje i naopak, kdy si nevěsta oblékne symbolicky podvazek, který jí manžel sundá a vystřelí jej mezi nezadané pány. Stejně jako u kytice platí, že muž, který podvazek chytí, do roka se ožení.

Rozbíjení talířů, případně sklenic a společné zametání střepů manželi zahajuje jejich vzájemnou spolupráci v domácnosti.

Kamarádi ženicha mu navlékají kolem krku chomout nebo mu na nohu připevní kouli, což značí, že skončila jeho svoboda. Kouli na noze by měl ženich přeřezávat společně s nevěstou, aby viděli, že společně vyřeší všechny problémy.

Některé zvyky jsou hodně staré, řada z nich pochází dokonce z doby před naším letopočtem. Jejich poselství je ale vždy stejné a jasné. Mají novomanželům přinést pevný svazek plný lásky, štěstí, život v dostatku, mají chránit před nemocemi a strádáním.

Další zvyky a pověry

Dříve se příbuzným a přátelům jako pozvánka na svatbu rozdávaly takzvané „zvací koláčky“. Šlo o skutečné koláče s pozvánkou. Dnes se oznámení posílají, ale tradice úplně nevymizela, koláčky jsou nezbytnou součástí výslužky.

Ovšem ani koláčky ani svatební dort by neměla péct nevěsta sama, pak by prý měla uplakané děti.

Loučení se svobodou dříve probíhalo v pracovním duchu, přátelé se sešli v domech snoubenců a připravovali jejich výzdobu. U toho se popíjelo a zpívalo.

Nevěstiny šaty

Nevěsta by na sobě měla mít něco nového, starého, půjčeného a modrého. Nové je symbolem budoucnosti a nového začátku. Staré symbolizuje spojení s rodinou. Něco půjčeného znamená, že nevěsta bude vždy obklopena rodinou a přáteli, kteří při ní budou stát. no a modrá je symbolem čistoty a věrnosti.

Někdy se též dávají mince do střevíčku nevěsty, aby se manželů drželo bohatství. Někdy se pro štěstí vkládá také čtyřlístek.

Nevěsta by také měla mít šaty v bílé barvě, modrá či fialová prý značí modřiny v manželství. Bílá je nejen symbolem nevinnosti, ale též vyřešené minulosti.

Družičky

Družičky jsou roztomilým prvkem svatebního obřadu, ale jejich původní role byla nejen ozdobná. Oblečeny měly být obdobně jako nevěsta, aby tak zmátly zlé duchy.

Házení rýže

Dříve se házely spíše květiny, ořechy nebo semínka, a tento starý pohanský zvyk měl manželům zajistit plodnost a hojnost. Dnes se často používají ve stejném smyslu bubliny z bublifuků.

Další zajímavosti

Počasí v den svatby

Déšť znamená, že novomanželům padá z nebe štěstí. Bouřka upozorňuje na hádky v manželství. Svítící slunce předpovídá manželství bez mraků. Jasný svěží den značí radost ve společném životě. A sníh vám přinese požehnání a bohatství.

Jaká tedy bude právě ta vaše tradiční česká svatba? Určitě je z čeho vybírat!

Jedinečnou svatbu a splnění všech vašich představ vám zajistí (stejně jako skokanovi na lyžích Jakubovi Jandovi) svatební agentura od A do Z České svatby!

Komentáře 0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny